Líbya: Nové národné zhromaždenie povedie líder protikaddáfíovskej opozície

10.08.2012 Celý región

Tripolis 10. augusta (TASR) - Novozvolené líbyjské národné zhromaždenie zvolilo vo štvrtok za svojho predsedu bývalého exilového opozičného lídra Muhammada Magariafa.

Voľba sa uskutočnila deň po tom, ako zhromaždenie oficiálne prevzalo moc od Prechodnej národnej rady (NTC), ktorá vládla v krajine od vlaňajšieho zvrhnutia vodcu Muammara Kaddáfího.

Magariaf, považovaný za umierneného islamistu, za Kaddáfího pôsobil ako líbyjský veľvyslanec v Indii. Začiatkom 80. rokov minulého storočia sa však postavil proti jeho režimu a stal sa jedným z lídrov exilovej opozície, ktorá sa niekoľkokrát pokúsila o násilné zvrhnutie Kaddáfího.

V súčasnosti je Magariaf vodcom malej centristickej strant Národný front, ktorá má v novozvolenom 200-člennom zhromaždení len tri kreslá. V prechodnom štátnom zriadení Líbye bude fakticky pôsobiť ako úradujúci prezident; zatiaľ však nie je jasné, aké bude mať reálne právomoci.

Takvzvaný Všeobecný národný kongres Líbye musí do 30 dní vymenovať nového premiéra, ktorý si následne vyberie členov vlády. Zhromaždenie bude schvaľovať zákony a dohliadať na vytvorenie novej ústavy, ktorá má byť hotová na budúci rok. Následne by sa mali uskutočniť riadne parlamentné voľby.
 

Vyberte región